Konu Detayı Sayfası
Metabolizma sonucu oluşan atık maddeler ile fazla suyun ve bazı iyonların vücuttan uzaklaştırılmasına boşaltım denir. Bu işlevi yerine getiren yapı ve organların oluşturduğu sistem ise boşaltım sistemidir.
Boşaltım sistemi; vücudun su, elektrolit ve pH dengesinin korunmasına, azotlu atıkların uzaklaştırılmasına ve kan basıncının düzenlenmesine katkı sağlar.
Böbrek atardamarıyla böbreklere gelen kan burada süzülür ve çeşitli işlemlerden geçirilerek idrar oluşturulur. Oluşan idrarın izlediği yol şöyledir:
Böbrek → Üreter → Mesane → Üretra → Dış ortam
Mesanenin çıkışında idrarın dışarı verilmesini kontrol eden iki kas bulunur. Bu kaslardan biri düz kastır ve otonom sinirlerle, diğeri çizgili kastır ve somatik sinirlerle kontrol edilir. Mesane belirli bir doluluğa kadar istemli olarak kontrol edilebilir; doygunluk seviyesi aşıldığında otonom sinirler devreye girer.
Bir böbreğin enine kesitinde dıştan içe doğru koruyucu kapsül, kabuk (korteks), öz (medulla) ve havuzcuk ayırt edilir. Havuzcuk, idrarın üretere aktarılmadan önce toplandığı bölgedir.
Böbreklerde kanın süzüldüğü temel yapılara nefron denir. Bir nefron temel olarak şu bölümlerden oluşur:
Süzüntü daha sonra idrar toplama kanalına geçer.
Bowman kapsülü, yumak şeklinde düzenlenmiş glomerulus kılcallarını sarar. Bowman kapsülü ile glomerulusun birlikte oluşturduğu yapıya kitapta Malpigi cisimciği adı verilir.
Glomerulus
Ücretsiz önizleme burada bitti
Asıl konu anlatımının ilk %30’unu okudunuz. Konu metninin devamını okumak ve etkinlik, performans görevi ile kontrol noktası çözümlerini görmek için abone olun.
Konu anlatımının tamamını aç