Sindirim Sisteminin Yapı, Görev ve İşleyişi Konusu

Yükleniyor...

Sindirim Sisteminin Yapı, Görev ve İşleyişi 12,396

Sindirim Sisteminin Yapı, Görev ve İşleyişi

► Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için organik ve inorganik maddelere ihtiyaç duyarlar.

► Canlıların ihtiyaç duyduğu bu maddelere besin, bu maddeleri karşılama olaylarına ise beslenme denir.

► Her canlı yaşamını sürdürmek için besin kullanmak zorundadır.

Besinler şu amaçlar için kullanılır;

► Enerji elde etmek için,

► Özümleme (yapım) olaylarında kullanacakları yapı taşlarını (monomerleri) sağlamak için,

► Enzim, hormon gibi düzenleyici molekülleri sentezleyebilmek için besin kullanırlar.

► Üretici canlılar (ototroflar) yaşamları için gerekli organik besin maddelerini fotosentez ya da kemosentez ile kendileri üretir.

► Tüketici canlılar ise (heterotroflar) besinlerini hazır olarak alırlar.

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için gerekli olan besin maddeleri
  • Karbonhidratlar
  • Yağlar
  • Proteinler
  • Vitaminler
  • Su, tuz ve minerallerdir. (İnorganik besinler)

► Su, tuz, mineraller ve vitaminler sindirime uğramadan hücre zarından direk geçebilirler.

► Ancak karbonhidrat, yağ ve proteinler gibi kompleks besin maddeleri hücre zarından direk geçemezler.

► Bu maddelerin hücre zarından geçebilmesi için su ve enzimler yardımıyla kendilerini oluşturan yapı taşlarına (monomerlere) parçalanmaları gerekir. Bu olaya sindirim denir.

► Sindirim olayında görev alan organların oluşturduğu sisteme ise sindirim sistemi denir.

► İnsanda sindirim; hücre dışı yıkım olayıdır ve sindirim hidroliz ile gerçekleşir. Hidrolizde ATP enerjisi harcanmaz.

Sindirimde;

► Karbonhidratlar; glikoz,

► Yağlar; yağ asitleri ve gliserol,

► Proteinler ise amino asit birimlerine ayrışırlar.

Sindirime uğramadan hücre zarından direk geçebilen bazı maddeler

► Glikoz, fruktoz, galaktoz, riboz ve deoksiriboz

► Amino asitler

► Yağ asitleri, gliserol ve steroitler

► Vitaminler

► Nükleotitler

► Mineraller, tuzlar ve su

► Solunum gazları (O2 ve CO2)

Bu maddeler sindirime (hidrolize) uğramazlar.

Sindirim ile parçalanması gereken ve hücre zarından direk geçemeyen maddeler

► Maltoz, sükroz, laktoz, nişasta, glikojen, selüloz, kitin

► Proteinler, dipeptitler, tripeptitler

► Nötral yağlar (trigliseritler) ve fosfolipitler

► DNA, RNA, ATP

► Enzimler

Bu maddeler sindirime (hidrolize) uğrarlar.

Sindirim Çeşitleri

► Sindirim olayı mekanik ve kimyasal olmak üzere iki şekilde gerçekleşir.

► Kimyasal sindirim gerçekleştiği yere göre hücre içi ve hücre dışı sindirim şeklinde olur.

1. Mekanik (Fiziksel) Sindirim

► Besinlerin fiziksel olarak küçük parçalara ayrılmasıdır.

► Enzim kullanılmadan gerçekleşir.

 ► Besinlerin yapısında bulunan bağlar koparılmaz.

► Amacı; sindirilecek besin maddesinin yüzeyini arttırmaktır.

► Çünkü besinin yüzeyi ne kadar fazla olursa kimyasal sindirim o kadar hızlı olacaktır.

► Mekanik sindirim ile besinin yüzeyi arttığından kimyasal sindirimde rol alan enzimlerin çalışma hızı artar.

► Örnek; dişlerle yapılan çiğneme hareketi, midenin peristaltik hareketleri, safra salgısının yağları etkilemesi.

► Mekanik sindirimin olmaması kimyasal sindirimin daha yavaş olmasına neden olur.    

2. ​​Kimyasal Sindirim (Hidroliz)

► Büyük moleküllü besinlerin su ve enzimler yardımıyla yapı taşlarına ayrılmasıdır.

► Temel amacı; besinleri hücre zarından geçirebilecek hale getirmektir. 

Kimyasal Sindirim Tablosu
Kompleks Organik Besin Su İle Birleşir Enzim ile Yapı Taşına (Monomerlerine) Ayrılır
Proteinler H2O Enzim Amino Asitler
Karbonhidratlar H2O Enzim Glikoz
Yağlar H2O Enzim Yağ Asitler, Gliserol

► Sindirim reaksiyonları hidroliz olayıdır.

► Hidroliz; hem hücre içinde hem de hücre dışında olabilir.

► ATP enerjisi harcanmaz. Reaksiyonlar için gerekli olan enerji vucüt ısısından ya da ortam ısısından sağlanır.

► Ancak su kullanılır ve enzimler görev yapar.

► Besinlerin yapısındaki bağlar koparılır. (Glikozit, ester, peptit, fosfodiester bağları gibi)

Kimyasal sindirim gerçekleştiği yere göre;

1. Hücre içi sindirm,

2. Hücre dışı sindirim olmak üzere ikiye ayrılır.

1. Hücre İçi Sindirim

► Besinler hücre zarı tarafından koful oluşturularak endositoz ile hücre içine alınır. (ATP enerjisi harcanarak)

► Endositoz ile hücre içine alınan besin katı ise fagositoz, sıvı ise pinositoz adını alır.

► Hücre zarından oluşan koful, hücre içinde lizozom organeli ile birleşir. (Lizozomda hücre içi hidroliz enzimleri bulunur. Bu enzimlerin proteinleri granüllü endoplazmik retikulum üzerindeki ribozomlarda sentezlenir ve golgi organelinde enzin olarak işlenir.)

► Lizozomdaki enzimler besinleri yapı taşlarına kadar parçalar.

► Lizozom organeli sadece hücre içi sindirimde görev alır. Hücre dışı sindirimde görev yapmaz.

► Oluşan besin monomerleri sitoplazmaya geçer ve hücre tarafından kullanılır.

Not
İnsanlarda bazı akyuvar (fagositoz yapan) hücrelerinde görülen hücre içi sindirim olayı savunma amaçlıdır.

Hücre içi sindirimi yaparak beslenen bazı canlılar;

► Amip, öglena, paramesyum

► Süngerler

► Sölenterler

2. Hücre Dışı Sindirim

► Büyük moleküllü besinlerin hücre dışında monomerlerine ayrıştırıldıktan sonra hücre içine alınarak kullanılmasıdır.

► Hücre dışındaki besinlerin sindirimi için; hücreler ekzositoz ile (ATP enerjisi harcayarak) hücre dışına enzim salgılarlar.

► Besinler monomerlerine ayrıştırıldıktan sonra pasif taşıma (difüzyon, kolaylaştırılmış difüzyon gibi) ve aktif taşıma ile hücre içine alınırlar.

Not
İnsanlar beslenme yoluyla aldıkları besinleri sindirim kanalında hücre dışı sindirim ile monomerlerine ayrıştırır.

► İnsanda hücre içi sindirim olayları da görülür.

► Örneğin; akyuvar ve makrofaj gibi savunma hücrelerinin mikroorganizmaları fagozitoz ile yok etmesi gibi.

Hücre dışı sindirimi yaparak beslenen bazı canlılar;

► Çürükçül (saprofit) canlılar; örnek mantarlar ve bazı bakteriler,

► Bazı omurgasızlar (toprak solucanı, çekirge larvaları gibi),

► Böcekçil bitkiler,

► Omurgalılar (insanlar)

Not

► Hücre dışı sindirim yapan ökaryot hücreli canlılar enzimlerini koful oluşturarak ekzositoz ile hücre dışına gönderirler.

► Bakteriler ise koful oluşturamadıkları için ekzositoz yapamazlar. Hücre dışına gönderecekleri enzimleri translokaz denilen taşıyıcı proteinler yardımıyla (hücre zarı üzerindeki) hücre dışına gönderirler.

Hücre dışı sindirimde sırası ile şu olaylar gerçekleşir.

► Granüllü endoplazmik retikulum üzerinde bulunan ribozomlarda protein sentezlenir.

► Bu proteinler golgi organeline taşınarak burada enzimlere dönüştürülür ve paketlenir.

► Koful şeklinde paketlenen enzimler hücre zarından dışarı gönderilir.

► Besinler hücre dışında parçalanır.

► Oluşan monomerler pasif ya da aktif taşıma ile hücre içine alınarak kullanılır.

Not
Hücre dışı sindirim olayı, hücre içi sindirime göre daha avantajlıdır. Çünkü hücre içine alınamayacak kadar büyük besinlerden de canlının faydalanması gerçekleşir.

Konuya Ait Videolar

Konuya Ait Sorular
  • Soru 1.

    5911

    İnsanda ince bağırsaktan kana emilen işaretli bir glikoz molekülünün, en kısa yoldan beyne ulaşması sürecinde;

    I. Karaciğer,

    II. Böbrek,

    III. Kalp,

    IV. Akciğer

    Organlarının hangilerinden geçmesi gerekir?

    (2022-YKS-Alan Yeterlilik Testleri (AYT))

    A. Yalnız IV
    B. I ve II
    C. ll ve III
    D. I, III ve IV
    E. II, III ve IV

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 2.

    5968

    Aşağıdaki şekilde, insanın sindirim organlarında kimyasal sindirime uğrayan bazı maddeler K, L, M harfleriyle simgelenmiştir.

    Buna göre K, L, M harflerinin temsil ettiği besinlerle ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

    (2017-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS))

    A. K → Protein, L → Yağ, M → Karbonhidrat
    B. K → Karbonhidrat, L → Protein, M → Yağ
    C. K → Yağ, L → Protein, M → Karbonhidrat
    D. K → Karbonhidrat, L → Yağ, M → Protein
    E. K → Protein, L → Karbonhidrat, M → Yağ

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 3.

    5650

    İnsanda, midedeki sindirimde;

       I. Pepsin

       II. Gastrin hormonu

       III. Mukus sıvısı

       IV. Pepsinojen

       V. HCl asiti

    Maddelerinin salgılanma ve dönüşme sırasının aşağıdakilerden hangisindeki gibi olması, midenin kendini sindirmesini önler?

    A. I - IV - V - II - III
    B. II - I - IV - III - V
    C. III - II - V - IV - I
    D. IV - III - V - I - II
    E. V - II - I - III - IV

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 4.

    5848

    Karbonhidratların sindiriminin gerçekleştiği sindirim kanalı kısımları hangisinde doğru verilmiştir?

    A. Ağız - Mide
    B. Ağız - İncebağırsak
    C. Sadece ağız
    D. Sadece ince bağırsak
    E. Mide - İncebağırsak

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 5.

    5689

    Sindirim sisteminde bulunan kasların hareketi ..................... hareket olarak adlandırılır.

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 6.

    5407

    Aşağıdaki tabloda X, Y, Z, T ve U maddeleri ile ilgili olarak karaciğerde gerçekleşen bazı metabolizma olayları verilmiştir.

    Not: Gerçekleşen olaylar + ile gösterilmiştir.

    Tablodaki bilgilere göre, X, Y, Z, T ve U maddelerinden hangisi glikojeni göstermektedir?

    (2010-Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS))

    A. X
    B. Y
    C. Z
    D. T
    E. U

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 7.

    5573

    Geri emilim sonucu tüm besin maddelerinin karşılaştığı ilk yer ile yağların kana karıştığı ilk yer sırası ile hangisinde doğru verilmiştir?

    A. Sol kulakçık - sol köprücük altı toplardamarı
    B. Sağ kulakçık - sol köprücük altı toplardamarı
    C. Sol kulakçık - sağ köprücük altı toplardamarı
    D. Sağ kulakçık - sağ köprücük altı toplardamarı
    E. Karaciğer - sol köprücük altı toplardamarı

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 8.

    5649

    Yukarıda sindirim sisteminde görevli hormonlar ve hedef organlar verilmiştir.

    Hormon - hedef organ eşleştirmelerinden hangileri doğrudur?

    1. Kolesistokinin    A. Pankreas

    2. Sekretin              B. Karaciğer

                                     C. Safra Kesesi

    A. 1 → A   2 → B, C
    B. 1 → A, B, C   2 → A, B, C
    C. 1 → A, B   2 → C
    D. 1 → A, C   2 → A, B
    E. 1 → A, B   2 → A, C

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 9.

    5680

    Eylül, biyoloji dersinde sindirim sistemi hastalıklarını öğrenirken reflü hastalığı hakkında bir şeyler duyar ve konuyu merak eder. Öğretmeni, reflünün mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesiyle oluştuğunu, bunun mide asidi ve safranın yemek borusunda tahrişe yol açtığını açıklar. Ayrıca, reflüye neden olan bazı etkenlerden bahseder:

    Midenin salgıladığı hidrojen iyonu, mide içeriğini belirgin derecede asidik hale getirir. Safranın da mideye gelmesi bu durumu kötüleştirebilir.

    Kardia (mide ağzı) kısmında bulunan kapak, mide içeriğinin yemek borusuna geçmesini engeller. Ancak bu kapakta bir bozulma olduğunda reflü meydana gelebilir.

    Peristaltik hareket normalde ağızdan mideye doğru besin taşınmasını sağlar, ancak bu hareketin tersine işlemesi durumunda reflü riski ortaya çıkar.

    Mide enzimlerinin az salgılanması sindirim sorunlarına yol açar, ancak reflü oluşumunda doğrudan etkili değildir.

    Eylül, bu bilgiler ışığında, öğretmenine reflünün oluşum nedenlerini ve sindirim sistemi sağlığı üzerindeki etkilerini sorarak aşağıdaki ifadelerde bulunur.

    I. Yemek borusundaki peristaltik hareketin tersine gerçekleşmesi

    II. Mide içeriğinde yeterince enzim salgısının olmaması

    III. Kardia (mide ağzı) kısmında bulunan kapağın yapısının bozulması

    Eylül, reflü oluşumuna hangi faktörlerin neden olabileceğini öğrenmek istiyor. Yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda belirtilen ifadelerden hangileri reflü oluşumuna neden olabilir? Açıklayınız.

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 10.

    5438

    Aşağıda sindirim sonucu oluşan ürünlerin geri emilim sürecinde izlediği yollar verilmiştir. Eksik verilen yolları tamamlayınız.

    Aminoasitler, monosakkaritler → Villus kan kılcalı → ................ → Karaciğer → .................... → Alt ana toplardamar → Sağ kulakçık

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...