1. Bozulan veya kullanılamaz duruma gelen elektronik eşyalarınızın geri dönüşümünü nasıl sağlıyorsunuz?
Bozulan telefon, kulaklık, bilgisayar parçası, küçük ev aleti gibi elektronik eşyaları normal çöpe atmamaya dikkat ediyorum.
Önce tamir edilebilir durumda olup olmadığını kontrol ettiriyor, mümkünse tamir ettirip tekrar kullanmaya çalışıyorum.
Tamir edilemeyecek durumdaysa belediyenin veya yetkili firmaların e-atık toplama noktalarına götürmeye özen gösteriyorum.
Bazı market ve teknoloji mağazalarında bulunan atık pil ve e-atık kutularına eski pil ve küçük elektronik eşyaları bırakıyorum.
2. Evsel atıklarınızı nasıl topluyor ve ayrıştırıyorsunuz?
Evde çöpleri tek poşete karıştırmak yerine mümkün olduğunca ayırarak topluyorum.
Plastik, cam ve metal ambalajları geri dönüşüm kutusuna atılmak üzere ayrı bir torbada biriktiriyorum.
Organik atıkları (yemek artıkları, sebze–meyve kabukları gibi) normal çöpten ayrı tutmaya çalışıyorum.
Atık pilleri, biten pilleri ve bazı küçük e-atıkları ayrı bir kapta topluyor ve atık pil kutularına teslim ediyorum.
3. “Sıfır Atık Projesi” kapsamında neler yapıyorsunuz?
Sıfır Atık Projesi’ni destekliyoruz ve elimizden geleni yapıyoruz.
Gereksiz tüketimden kaçınarak daha az atık çıkarmaya dikkat ediyoruz; ihtiyacımız olmayan şeyleri almamaya çalışıyoruz.
Tek kullanımlık plastik ürünler (poşet, plastik bardak, pipet vb.) yerine bez çanta, matara ve tekrar kullanılabilir ürünler kullanıyoruz.
Atıklarımızı mümkün olduğunca kaynağında ayrıştırıyor, geri dönüşüm kutularını doğru şekilde kullanmaya özen gösteriyoruz.
Elektronik eşyaları, pilleri ve tehlikeli atıkları ayrı toplayarak yetkili toplama noktalarına götürmeye çalışıyoruz.
Okulda ve evde çevremizdekileri de bilinçlendirmeye, sıfır atık konusunda örnek olmaya gayret ediyoruz.
► Türkiye’de ve KKTC’de her gün çok büyük miktarda atık toplanıp depolanır; düzenli depolama tesislerinde sızıntı suları ve depo gazının çevreye etkisi azaltılmaya çalışılır.
► Atıkların bir kısmı geri dönüştürülebilir, ayrıştırılarak yeniden kazanılabilir ya da güvenli biçimde bertaraf edilebilir.
► Ancak toplama ve depolama süreçlerinde aksaklıklar olduğunda insan sağlığı ve ekosistemler olumsuz etkilenir.
► Atık yakma tesislerinden yayılan sülfür/azot oksitleri ve ağır metaller kirliliği artırırken, kontrolsüz depolama metan ve karbondioksit artışına ve su–toprak kirliliğine yol açar.
► KKTC’de ise özellikle kimyasal atıkların deniz ekosistemlerine zararını azaltmaya yönelik farkındalık ve uyum çalışmaları sürmektedir.
Öğrenci Plus
Bu çalışmanın açıklamalı çözümüne Öğrenci Plus ile erişebilirsiniz.
Paketleri inceleÖz Değerlendirme Formunu görüntülemek için tıklayın.
Grup Değerlendirme Formunu görüntülemek için tıklayın.
Bütüncül Dereceli Puanlama Anahtarını görüntülemek için tıklayın.
Sıfır Atık Tanıtım Kitapçığını görüntülemek için tıklayın.
► Dünyada ve Türkiye’de nüfusun hızla artması, şehirleşmenin yaygınlaşması, ekonomik faaliyetlerin büyümesi ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi atık miktarını belirgin şekilde artırmıştır.
► Bu artış, her atık türü için ayrı ayrı sistemler kurmaktan ziyade, tüm atıkları kapsayan bütüncül bir yönetim anlayışını gerekli hâle getirmiştir.
► Atık yönetiminin temel hedefi, atığın oluşmasını önlemek ve mümkünse kaynağında azaltmaktır.
► Bunun yanında atıkların yeniden kullanılabilir hâle getirilmesi, türlerine göre ayrılması, uygun şekilde biriktirilmesi ve toplanması da bu sürecin parçasıdır.

► Atıkların geçici depolanması, taşınması, ara depolama işlemleri ile geri dönüşüm ve geri kazanım uygulamaları da atık
Ücretsiz önizleme burada bitti
Asıl konu anlatımının ilk %30’unu okudunuz. Konu metninin devamını okumak ve etkinlik, performans görevi ile kontrol noktası çözümlerini görmek için abone olun.
Konu anlatımının tamamını açÖğrenci Plus
Bu çalışmanın açıklamalı çözümüne Öğrenci Plus ile erişebilirsiniz.
Paketleri inceleKonu İle İlgili Çalışma Soruları
Yaşadığımız dünyada doğal kaynaklar ve oluşan atıklarla ilgili elde edilen bazı veriler aşağıda verilmiştir.
• Tarım arazilerinin %33’ü kimyasal atıklar nedeniyle kirlenmiş durumdadır.
• Hava kirliliğine bağlı ölümlerin %20’si endüstriyel atıklarla ilişkilidir.
• Bir litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kirletmektedir.
• Çöplüklerde biriken organik atıklar, metan gazı salarak küresel ısınmayı artırmaktadır.
• Geri dönüşmüş alüminyum üretimi, normal üretime göre %95 daha az enerji harcamaktadır.
• Bir ton kâğıdın geri dönüşümü, 17 ağacın kesilmesini önlemektedir.
• AB’de geri dönüşüm sektörü beş yüz binden fazla kişiye iş imkânı sağlamaktadır.
• Almanya, geri dönüşümle yılda 6 milyar Euro tasarruf etmektedir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi geri dönüşüm ve kaynakların tasarruflu kullanımı ile ilgili elde edilen sonuçlardan biri değildir?
Aşağıdaki tabloda altı farklı ülkeye ait geri dönüşüm maddeleri ve oranlarına ait veriler yer almaktadır.

Tablodaki veriler dikkate alındığında aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılamaz?